Söderslätt

Bränslesnål busskörning ger bonus

Ryckiga bussfärder på Söderslätt är snart ett minne blott. Bussföretaget Arriva installerar nämligen teknik som ska registrera hastighet, acceleration och bränsleförbrukning på 30 av sina regionbussar.

– Det är ekonomi, säkerhet och miljön naturligtvis, säger Johan Hägg, som är Arrivas driftchef i Trelleborg.

Den ser inte mycket ut för världen, den lilla grå dosan med blå display som busschauffören Stefan Jansson har framme vid vindrutan på bussen.

Han är positiv till satsningen, men inte bara på grund av minskade utsläpp och ökad trafiksäkerhet. För Stefan och hans kollegor kan det vara en god affär att köra bränslesnålt, eftersom chaufförerna får ta del av de insparade bränslekostnaderna genom ett speciellt bonussystem.

– Jag tycker att det är jättebra. På det här viset blir det mycket rättvisare, för nu får alla förare sin egen förbrukning, säger Stefan Jansson.

Men kan du inte känna dig övervakad, när någon annan kan se precis hur du har kört?

– Nej, det tror jag inte. Jag känner inte så iallafall.

Kommer man som passagerare att märka skillnad?

– Ja, det tror jag man kan göra för jag tror att de flesta kör mycket lugnare än vad man gjort innan. Som passagerare kan du nog uppleva mjukare körning, det tror jag nog, säger Stefan Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".