Elkonsumtion ökar trots kampanj

Kampanjen "släck efter dig" som skulle lära invånarna i 67 sydsvenska kommuner att spara energi, har enligt finansiärerna varit en succé. Men enligt Sydkraft har elkonsumtionen snarare ökat de senaste åren.
Anders Nylander var sekreterare för den statligt tillsatta Delegationen för Energiförsörjning i Sydsverige, som finansierade projektet "släck efter dig" och han menar att kampanjen varit lyckad. – Vi uppnådde till och med mer än vad vi hade förväntat oss. Efter att ha gjort en marknadsundersökning har vi kunnat konstatera att 56 procent har gjort en del energibesparande förändringar. Mångmiljonkampanj Kampanjen byggde på att informera två miljoner sydsvenska hushåll om enkla sätt att spara energi. Projektet kostade tio miljoner och trots att delegationen uppfattar den som framgångsrik, finns inga resultat som visar att energiförbrukningen har gått ner. Ökad elkonsumtionen Men på Sydkraft säger man att energiförbrukningen tvärtom har ökat. – Generellt sätt har det varit en ökning i hela vårt område, men Malmö är den del som är lättast att mäta och där kan vi se en tydlig ökning, säger Leif Andersson, tillförordnad marknadschef på Sydkraft Elnät. Leif Andersson tror att sådana här kampanjer kan vara effektiva i syfte att lära folk att använda energi på rätt sätt, men att det samtidigt är faktorer som dyra elpriser som avgör hur mycket el som förbrukas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".