Ingen slutbesiktning av saneringsarbetet

Det blir ingen slutbesiktning av saneringsarbetet efter utsläppen i Lyabäcken på Hallandsås i förra veckan. Det beror på att polis och åklagare vill göra fler undersökningar i närheten av Banverkets provborrningsplats.
– Åklagaren och länskriminalen vill att man vid den första utsläppspunkten lyfter upp en kulvert, ett rör, för att utesluta eller bekräfta att utsläppet har skett vid den punkten i Lyabäcken, säger Magnus Berg på länsstyrelsens miljöenhet. Arbetet med att lyfta upp kulverten, som är 16 meter lång, inleds nästa måndag och man räknar med att arbetet med själva lyftet och och undersökningen kan vara färdigt någon gång under tisdagen. – Så fort arbetet är färdigt får vi ta ställning till besiktning, säger Magnus Berg. – Vi vet ju inte idag om det behövs saneras även på den platsen, men att göra en besiktning innan man har gått över hela vattendraget anser vi inte skulle vara speciellt lyckat, utan vi väntar tills alla åtgärder i vattendraget har utförts.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".