Banverket vill skjuta hägrar för att skydda öring

Banverket kommer troligen att ansöka om skyddsjakt på häger i och kring den oförstörda delen av Lyabäcken uppe på Hallandsåsen. Anledningen är att hägrarna nu hotar det unika öringsbestånd som återstår i de friska delarna av bäcken.
Sedan en knapp vecka tillbaka används en gaskanon som skrämmer bort hägrarna. Men såväl de personer som bor vid bäcken som Banverket bedömer att hägrarna är ett sådant hot mot öringstammen att man nu överväger att ansöka hos länsstyrelsen om att få skjuta några av dom. – Man vill begränsa hägrarna, helt enkelt så att färre öringar äts upp, och så att de öringar som finns kvar här får fortleva och kan fungera som en stam för återetableringen nedströms, säger Kalle Holmström, ekolog som jobbar åt Banverket projekt Hallandsås. – Det vi har här uppströms är basen för återetableringen, så här är en och en halv till två kilometer vattendrag där det finns kvar en öringpopulation och nu vill man nu värna om den.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".