SKÅNE

Skånska sparbanker oroas inte av turerna kring Swedbank

De fristående skånska sparbankerna säger sig stå stadigt, trots att det blåser kring Swedbank just nu.


Värdet på swedbankaktien har rasat, men trots att flera av de skånska sparbankerna direkt eller indirekt har stora innehav av swedbankaktier så är man inte orolig för den egna ekonomin.

En av de fristående skånska sparbankerna, Färs & Frosta Sparbank, äger själva inga aktier i Swedbank. Däremot är deras ägare Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta ägare av de nu svaga swedbankaktierna.

Bertil Engström, vd för Färs & Frosta Sparbank är inte orolig, varken för sin ägares del eller för sina egna kunders del:

– Sparbanksstiftelsens Färs & Frosta har inte köpt så mycket swedbankaktier att man har behövt låna den storleken på pengar, säger Bertil Engström

Bo Bengtsson, vd för Sparbanken 1826 i Kristianstad, ser heller inga problem för sina kunders del.

– Vi har sett hur det här innehavet har gått uppåt och hur det har gått nedåt. Men vi har aldrig haft för avsikt att sälja aktierna när de var på toppen eller att sälja nu. Detta är ett innehav som vi har för att säkerställa ett inflytande på det djupa samarbete vi har med Swedbank.

I Ystad har Sparbanken Syd sitt säte. Ann Nyström är ordförande i bankens styrelse. Om hon ska utvärdera sin investering i just Swedbank så väljer även hon att se den i ett långsiktigt perspektiv:

– Just nu är den inte särskilt bra, men investeringar gör man ju oftast för att dom ska vara långsiktiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".