SKÅNE

Kraftig kostnadsökning för lönegaranti

Statens kostnader för lönegaranti till anställda i konkursade företag ökar snabbt. Den här vintern har omkring 80 miljoner kronor betalats ut i Skåne. Det är ökning med 390 procent på ett år.

Trots att Skåne tillhör de län som relativt sett klarar sig bättre just nu, ökar antalet konkurser snabbt även här. Från november till och med januari betalades det ut 79,7 miljoner kronor i lönegaranti till 1 280 anställda i konkursade företag i Skåne. Jämfört med samma period för ett år sedan är det en ökning av utbetalningarna med 390 procent då 20,4 miljoner kronor betalades ut till 465 personer. 

– Vi tror ju att vi tyvärr bara har sett början på en riktig konkursvåg som nog kommer att prägla hela 2009 och kanske 2010 också, konstaterar Bo Ahlenius, advokat och konkursförvaltare i Lund.

Den snabba förändringen av konjunkturen märks i statens kostnader. Under hela förra året kostade lönegarantin staten 825,5 miljoner kronor. Hittills i år, under januari och februari har kostnaderna varit 454 miljoner kronor ur den pott på knappt 1,4 miljarder som finns avsatt. Med den här takten kommer alltså lönegarantin att tömmas till sommaren, om inte regeringen skjuter till mer pengar i vårpropositionen i april.

För den som får sin lön via lönegarantin gäller att man som mest kan få ut fyra prisbasbelopp, just nu 171 200 kronor. Sedan är det a-kassa som gäller om man inte har hittat ett nytt jobb.

– För de välavlönade tar det slut ganska fort, säger Bo Ahlenius. För den som jobbar i ett företag som riskerar konkurs är det viktigt att man inte går med på att arbetsgivaren skjuter upp löneutbetalningen. Lönegarantin täcker nämligen bara löner och ersättningar som tjänats in tre månader eller senare innan konkursansökan lämnats in till tingsrätten. Äldre lönekrav får man ingen ersättning för.  

– Man ska inte acceptera att lönen inte betalas ut, säger Bo Ahlenius.

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".