Utfiskning kan lösa obalans i Ringsjön

Situationen i Ringsjön är fortfarande oroande. Siktdjupet i sjön är bara omkring en halv meter och algblomningen blir allt kraftigare.
- Det är algblomning nu under sommaren och sedan framåt hösten när de dör av så kommer de att sjunka till botten och då blir det syrebrist i djuphålorna i Östra Ringsjön och Sätoftasjön. Det är den tendens som det har varit alltid, säger Christer Lundkvist, konsult på Scandiaconsult Sverige AB på Ringsjökommitténs uppdrag utför provtagningar i Ringsjön. Utfiskning ett alternativ Man håller nu på att försöka hitta lämpliga åtgärder. Bland annat diskuterar man att fiska ut vitfisk i sjöarna. Vitfisken livnär sig på djurplankton som i sin tur livnär sig på växtplankton och stör på så sätt balansen i planktonvärlden. - Ja, man har börjat att se om det går att få fram pengar ur nästa års budget för någon typ av åtgärd men man har ännu inte bestämt riktigt om det skall göras utfiskningar eller om man skall hitta någon annan metod. Det bästa hade varit om vi hade fått sätta in åtgärder redan i år men vi fick inga resurser till det, säger Christer Lundkvist.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".