Eslöv

Eslöv kan tvingas höja skatten

Efter den senaste prognosen över skatteintäkterna måste Eslövs kommun spara mer än man tidigare trott. Sparkravet har nu ökat från 15 miljoner kronor till 27 miljoner kronor.

Kommunalrådet Cecilia Lind (S) tror att besparingarna framförallt kommer att märkas där kommunen har sina största utgifter, inom skolan, vården och omsorgen. Totalt kostar verksamheten i Eslövs kommun 1,3 miljarder kronor.  

– Vi slösar ju inte med några pengar. Ska vi fortsätta att ha kvalitet och en verksamhet och välfärd som vi är stolta över så finns det inget att skära i vissa verksamheter, säger Cecilia Lind. 

Förutom lågkonjunkturen anser Cecilia Lind att kommunens ekonomi också försvagats av att statsbidragen till kommunerna inte räknats upp de senaste åren. För Eslövs del har det inneburit 10-15 miljoner kronor som fallit bort. Till hösten kan det bli aktuellt att diskutera en skattehöjning.

– Det kan det bli. Det är i så fall inte förrän till novemberfullmäktige som man fattar beslut om det. Vi får ju framförallt vänta på om vi får någonting från regeringen. Får vi inte det, så blir frågan mycket mer aktuell, säger Cecilia Lind (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".