Fria gymnasier har problem locka elever

Tio av sexton fristående gymnasieskolor i Malmö bedriver idag inte någon undervisning. Färre elever än beräknat och problem med att hitta lokaler gör nämligen att många tvingas skjuta upp skolstarten trots att de fått klartecken från Skolverket.
Samtidigt som antalet fristående gymnasieskolor blir allt fler ökar också antalet skolor med så kallat vilande godkännande. De skolor som av någon anledning inte har kunnat starta undervisningen i tid ansöker om ett sådant uppskov. I hela Skåne finns just nu 14 fristående gymnasieskolor som har ett vilande godkännande. Om skolan inte har startat inom ett år dras tillståndet in. – Det händer i ungefär hälften av fallen, berättar Birgitta Fredander som är chef på Skolverkets enhet för tillståndsgivning. Men trots det tycker hon inte att Skolverket ger tillstånd till för många friskolor även om de bedömningar som ligger till grund för godkännandet många gånger är för optimistiska. – Bedömningarna av elevunderlaget måste bli bättre och vi på skolverket måste bli bättre på att kräva rättvisande bedömningar, säger Birgitta Fredander.
Elin Lemel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".