Försök kapa tandvårdsköer

Pensionärer som vill utnyttja det nya högkostnadsskyddet inom tandvården får vänta ända upp till nio månader innan de får sin behandling.
Det beror på att försäkringskassan inte klarar av att hantera alla ärenden som kommer in. För att lätta på trycket anställs nu 15 nya handläggare på försäkringskassan i Lund. – Vi måste få ner köerna som uppstått, Säger Elisabet Andersson som är chef för vårdersättningskontoret. Det var den 1 juli i fjol som högkostnadsskyddet för pensionärer infördes i Sverige. Ingen som fyllt 65 år skulle behöva betala mer än 7 700 kronor plus tandmaterialet. Men det bestämdes också att alla ingrepp måste godkännas i förväg av försäkringskassan. En särskild enhet byggdes upp på försäkringskassan i Lund dit alla ansökningar från hela landet skulle skickas. Men belastningen har blivit för stor och personalen har inte hunnit med. Väntetiden för pensionärerna har blivit mycket lång. I Skåne är den nu cirka sex månader. En väntetid som kan innebära stora påfrestningar. Många har också missförstått det nya högkostnadsskyddet. 7700 kronor är maxbeloppet för själva behandlingen. Alla materialkostnader måste man stå för själv. Har man otur kan man få betala uppemot 25 000 kronor för sin tandvård. Just nu ligger det 25 000 ärenden hos försäkringskassan i Lund i väntan på beslut. Försäkringskassans målsättning är att till årsskiftet ha fått ned väntetiden till en eller två månader. En av anledningarna till att högkostnadsskyddet inte fungerat som det ska är att regeringen bara gav försäkringskassan i Lund hälften av det belopp man begärde för att kunna sköta hanteringen av ärendena. En annan anledning är att tandläkarna inte riktigt visste hur de skulle hantera de nya bestämmelserna. – Många vet inte riktigt hur man skall fylla i blanketterna vilket gör att de måste göras om. Sånt tar tid, säger Elisabet Andersson
David Rasmusson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".