Bredband stör radiotrafik

Då alltfler hushåll i Skåne får bredband riskera kortvågsbandet, som används av sjö- och luftfarten och försvarets radiokommunikation, att slås ut.
Tusentals hushåll i Skåne kommer inom kort att få bredband. Bredband kommer att göra att datainformation kan hämtas och skickas snabbare. Men det är inte bara sjö- och luftfarten som då kan drabbas även radioamatörerna kan få svårt att skicka iväg och ta emot signaler då bredband har blivit verklighet. - Vi tror väl att den här tekniken inte är så framtidsorienterad. Förutom att den kan störa vår verksamhet så kommer den heller inte att bli så snabb. Om en by på tio hushåll, till exempel, ska dela på en tråd - då tekniken ju går genom det befintliga elnätet - blir bredband till slut ganska långsamt, säger Gunnar Kvarnefalk, som är ordförande i Föreningen Sveriges Sändareamatörer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista