Nordöstra Skåne

Laboratorieflytt till Lund upprör

Planerna på att flytta laboratoriet för klinisk mikrobiologi från Centralsjukhuset i Kristianstad, CSK, till Lund upprör kommunpolitikerna i nordöstra Skåne.

I ett brev till regionpolitikerna skriver kommunpolitikerna i samarbetskommittén Skåne Nordost, där kommunerna Kristianstad, Bromölla, Hässleholm, Hörby, Osby, Perstorp och Östra Göinge ingår, att beslutet går emot det mål om balans i Skåne som regionen har satt.

– Det bygger ju på att hela Skåne ska leva, säger Ulrika Thulin (S), ordförande för Skåne Nordost.  

Flytten av det mikrobiologiska laboratoriet innebär att 17 jobb flyttas från Kristianstad till Lund. Kommunpolitikerna befarar också att den nystartade utbildningen för biomedicinska analytiker på Högskolan i Kristianstad kommer att påverkas negativt när studenterna får sin teoretiska utbildning i Kristianstad men måste åka till Lund för att göra de praktiska momenten. Flytten ska innebära en besparing på fem miljoner kronor, men det ifrågasätts av Ulrika Thulin eftersom den innebär att nordöstra Skåne mister arbetsplatser.  

– När man tittar på helheten för vad det innebär för möjligheterna i vår del av Skåne tror jag inte att man sparar så mycket på den här flytten, säger Ulrika Thulin (S), ordförande för Skåne Nordost.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".