Malmö

Chatt ska få utsatta unga att berätta

Polisen i Malmö prövar nya metoder för att förhöra unga brottsoffer. Genom att chatta med ungdomarna hoppas man att kunna bryta isen, när unga blivit utsatta för brott som är svåra att prata om.

– Har de här ungdomarna svårt att prata om vissa saker, så har de kanske lättare att kommunicera via chatt, säger Håkan Torshall, kriminalinspektör på familjevåldsenheten i Malmö.

Han är tekniskt ansvarig för projektet Karin, ett nationellt projekt som ska utveckla polisens sätt att möta våldsutsatta kvinnor.

I entrén till polisens lokaler möts man av en grön soffa och ett stort akvarium, och i bakgrunden spelas lugn musik. Lokalerna är inredda för att skapa en så lugn och trygg miljö som möjligt för besökarna, som ofta blivit utsatta för våldsbrott.

Nu prövar man alltså att använda sig av en chatt som sker via två datorer. Vid den ena datorn sitter den ungdom som ska förhöras, och i ett angränsande rum sitter förhörsledaren vid sin dator. Konversationen registreras och ska sedan kunna användas som bevis i en rättegång. Metoden är helt ny, och vilket bevisvärde den kan få är fortfarande osäkert.

– Alternativet är att du sätter dig med en ungdom i ett vanligt förhörsrum. Så ska du spela in samtalet och så får du i princip inga svar. Då kan du inte förlora så mycket genom att testa att chatta istället, säger Håkan Torshall.

Han är medveten om att sättet som ungdomar chattar på kanske inte alltid är så lätt att förstå för en äldre generation.

– De använder sig av uttryck och smileys och liknande som vi inte riktigt är vana vid. Lyckligtvis är det så att vi har föryngring även i denna kår, och det kanske faller sig mer naturligt för dem, säger Håkan Torshall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".