Skåne

Få kommuner erbjuder möten på webben

Endast var femte kommun i Skåne erbjuder sina invånare möjligheten att se eller lyssna på kommunfullmäktigemöten på internet. Många kommuner anser att det är för dyrt.

De få kommuner som provat på sändningar har i de flesta fall varit lyckade, men ändå är det många som valt bort servicen.

– Jag tror att det är en kostnadsfråga. Det är nog därför många prioriterat bort det, säger Douglas Roth (M), ordförande i kommunfullmäktige i Hässleholm.

I Hässleholms kommun har man tidigare sänt webb-tv från kommunfullmäktigesammanträden och även sparat klippen i ett arkiv. Sista mötet som lades upp på internet är från i november i fjol och lockade i efterhand över 2000 besökare. Men av ekonomiskäl har man alltså tagit en paus i sändningarna.

I Skåne är det bara 5 av 33 kommuner som i direktsändning visar kommunfullmäktigemötena. Och ytterligare två som eftersänder.

Fredrik Lager bor i Kristianstad som är en av kommunerna som sänder ut ljud via internet. Än har han inte gått in och lyssnat själv, men han tycker att det är dåligt att inte fler ställer upp för sina medborgare.

– Jag tycker att den möjligheten ska ges i en demokratisk process i en kommun, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista