Miljonnota efter oljesanering

Nu börjar myndigheterna summera kostnaderna för oljesaneringen efter det kinesiska fartyget Fu Shan Hai som i början av juni förliste utanför Bornholm.
Sammanlagt kommer kommunerna och Kustbevakningen att kräva 24 miljoner kronor i ersättning från Räddningsverket för merkostnader. För Kustbevakningen handlar det om 9 miljoner, säger ekonomichefen Sven Åke Hansson på kustbevakningens centrala ledning i Karlskrona. – Det är till exempel nödfallsövertid, det är den sanering av fartygen vi har behövt göra nu efter operationen, och så vidare. Räddningsverket har också beräknat kommunernas kostnad för bland annat inhyrning av personal, maskiner och transporter av olja till destruktionsanläggningar. I runda tal handlar det om 15 miljoner kronor. Sammantaget med kustbevakningens merkostnader blir det alltså 24 miljoner. Det danska Sövaernets operativa kommando har ännu inte räknat samman sina kostnader eftersom saneringsoperationen inte är avslutad ännu. Det havererade fartyget läcker fortfarande olja.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".