Malmö

Kärlprotesoperation världsnyhet på UMAS

För första gången har läkare bytt ut en viss del av stora kroppspulsådern, aortabågen, och ersatt den med en kärlprotes, utan att öppna upp patienten. Det har skett på Universitetssjukhuset MAS i Malmö och metoden har nu blivit känd världen över.

Det handlar om en revolution, enligt ansvariga kirurger på MAS.

- Ingreppet ersätter mycket jobbigare operationer, där man öppnar bröstkorgen, stannar hjärtat och kyler hjärnan, säger Martin Malina, verksamhetschef på kärlcentrum för Malmö-Lund.

Ingreppet skedde i höstas på Universitetssjukhuset MAS i Malmö. Patienten Tage Andersson flögs från universitetssjukhuset i Linköping. Några dagar tidigare föll han ihop i sitt hem utanför Mjölby.

Stora kroppspulsådern hade spruckit på honom och han hade fått en blödning ovanför hjärtat. Ingen läkare ville ta sig an honom, för att öppna och operera på det vanliga sättet. De trodde inte att han hade någon chans att överleva, teamet på sjukhuset i Malmö och deras nya metod var hans hopp.

Metoden går ut på att man för upp en kärlprotes gjord av polyester och stålfjädrar via blodkärl i ljumsken. När den nått stora kroppspulsådern och aortabågen, fäller man ut kärlprotesten.

Det svåra här är att flera kärl som går till hjärnan och förser den med syre utgår från aortabågen. Därför gör man också två hål i kärlprotesen och placerar ytterligare två kärlproteser i de blodkärlen. Blodkärlen, stora, som små kan fungera igen, utan att man behövt öppna upp patienten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".