MALMÖ

Hotade bilhandlare med gäng-emblem

Två män hotade en bilhandlare i Malmö och visade det danska kriminella gänget Black Cobras emblem. På tisdagen börjar rättegången mot männen och två andra personer. De åtalas bland annat misstänkta för utpressning.

Det var den 5 februari som en 20 årig och en 21-årig man steg in på bilhandlarens kontor. De påstod att han var skyldig en person pengar och att han skulle ge dem 200 000 kronor eller 100 000 kronor och en bil för att lösa skulden. För att visa att de menade allvar så visade männen upp huvtröjor med en bild av en orm och texten Black Cobra.

Bilhandlaren sa att de skulle få sina pengar om de kom tillbaka dagen efter och männen försvann. Men istället för att ordna fram pengar så ringde bilhandlaren polisen. Polisen gillrade en fälla och när 21-åringen återvände nästa dag tillsammans med en annan 20-åring så kunde han gripas.

I de första polisförhören sån säger 21-åringen att han blev tvingad till utpressningen av en ”stor man” som han inte vill namnge, men i senare förhör säger han att det var en lögn och att han gjorde det för att han behövde pengar till knark.

De båda 20- åringarna medger i polisförhören att de varit med hos bilhandlaren, men förnekar brott.

De tre står nu åtalade för försök till utpressning och en fjärde person, en 26-man som en av dagarna misstänks ha kört de andra till bilhandlaren, står åtalad för medhjälp till försök till utpressning

21-åringen står dessutom åtalad för grovt bedrägeri sedan han i flera butiker i Skåne misstänks handlat med ett falskt, så kallat skimmat bankkort.

Emblemet som männen de försökte skrämma bilhandlaren med tillhör det danska kriminella gänget Black Cobra, en etablerad kriminell organisation i Danmark som framförallt sysslar med narkotikaförsäljning och som konkurrerar med kriminella MC-gäng. Enligt egna uppgifter är de dock inte involverade i det pågående gängkriget i Köpenhamn.

På länskriminalen i Skåne säger man att man noga följer gängets rörelser på den här sidan sundet och man vet att de har viss aktivitet här. Däremot anser polisen att det är oklart om gänget etablerat sig på allvar i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista