Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inga mindre grupper inom förskolan på Söder i Lund

Satsningen på mindre barngrupper inom förskolan på Söder i Lund uteblir, trots att det var ett av de stora vallöftena. Det är ett av tjänstemännens förslag, när 10 miljoner kronor ska sparas under nästa år.
– Det politiska beslutet gällde under en femårsperiod, säger Karin Sandberg, skolchef på Söder. – Det här innebär bara att vi inte gör det under nästa år, utan att det blir en fördröjning. 100 miljoner kronor vill kommunledningen spara på olika verksamheter under nästa år. Det innebär ett sparbeting på drygt 10 miljoner kronor för skolnämnd Söder. Men även om tjänstemännens förslag innebär en uteblivning satsning på mindre barngrupper vill man under året fortsätta att öka personaltätheten. – För oss rör det sig om ungefär en halv tjänst som tillkommer per förskola, säger Karin Sandberg. Det är lokalfrågan som är anledningen till att det är billigare för stadsdelen att satsa på personaltäthet framför minskat antal barn i grupperna. Mindre barngrupper skulle kräva fler lokaler och det är den kostnaden man vill komma ifrån. Om tjänstemännens sparförslag går igenom betyder det också bland annat att de två socialsekreterare som skolan betalar dras in, att ett par tjänster försvinner från skolförvaltningen, att kvällsomsorgen på Röda stugan slopas, liksom den öppna förskolan för pappor. Dessutom drar man ner på barnpengen till fritidsklubbar liksom pengarna till skolbarn som behöver extra stöd. Politikerna i barn- och skolnämnd Söder tar ställning till tjänstemännens förslag på onsdag i nästa vecka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".