Lund

Projekt ska rädda lärarnas röster

Universitetet i Lund samarbetar med Tekniska universitetet i Danmark i ett projekt för att undersöka hur lärares sätt att använda rösten kan påverkas av arbetsmiljön.

Lärare är ett av de mest utsatta yrkena när det gäller röstproblem. Men det finns sätt att förebygga problemen.

Skolmiljön, med skrapande stolar, bullrande ventilation, högljudda elever och ekande klassrum och korridorer kan vara svåra för lärare att göra sig hörda i och påfrestande för rösten. Lärare och förskollärare tillhör de som oftast måste söka vård för röstproblem.

Universitetet i Lund samarbetar nu med Tekniska universitetet i Danmark för att undersöka hur arbetsmiljön kan förbättras för lärare med hänsyn till just rösten.

- Än så länge är det för tidigt att dra några slutsatser av projektet, men man vet att det finns flera saker som kan påverka, säger Viveka Lyberg Åhlander, logoped och doktorand i projektet.

Vid utformning av klassrum tar man ofta hänsyn till lyssnarna, men inte lika ofta till den som talar, enligt Viveka Lyberg Åhlander. En förhoppning är att kunna gå ut med någon form av rekommendationer efter projektet, som ska pågå i tre år.

- Det handlar ju om sånt som vad ska man ha för material på golvet, var ska du sätta materialet som ska dämpa ljudet, hur vänder du bäst klassrummet i förhållande i förhållande till hur du har fönster, hur möblerar du och sådana där saker, som man rätt så lätt kan påverka utan att göra ingrepp i själva rummet.

I projektet ingår också en enkätundersökning bland 400 lärare för att ta reda på hur stora röstproblem de faktiskt har. En viktig faktor är hur mycket röstutbildning de fått.

- Har man haft röstproblem under sin utbildningstid, så är det lätt att

Man drar vidare med de där problemen även i yrket sen, och då är det väldigt viktigt att man får hjälp med det under utbildningen. Och det ser ganska skralt ut med det i Sverige idag. Så det är ju en aspekt som vi hoppas kunna påverka, säger Viveka Lyberg Åhlander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista