Malmö

Misstänkta utpressare förnekar samhörighet med Black Cobra

Alla fyra unga män som står åtalade för att ha försökt pressa en bilhandlare i Malmö på pengar förnekar att de tillhör det kriminella gänget Black Cobra.

När rättegången inleddes idag så erkänner en av det inblandade brottet, medan de övriga erkänner att de varit på platsen, men inte att de skulle ha pressat bilhandlaren på pengar

Säkerhetssalen i Malmö tingsrätt var fullsatt när rättegången inleddes. De flesta av åhörarna är unga män varav minst en bär skottsäker väst.

Inför rätten vittnar bilhandlaren om hur han blev livrädd när två män i början av februari dök upp på hans kontor. Männen krävde 200 000 kronor eller 100 00 kronor och en bil och för att understryka att de menade allvar så visade de upp tröjor med det kriminella gänget Black Cobras märke.

Bilhandlaren sa att han skulle betala, men när en av männen dagen efter återvände i sällskap med en annan person så väntade polisen på dem.

Tre personer står nu åtalade för försök till utpressning, medan en fjärde person, som misstänks ha agerat chaufför, står åtalad för medhjälp.

Under rättegången har alla tre huvudåtalade förnekat att de tillhör Black Cobra och två av de tre förnekar också brott. De erkänner att de varit hos bilhandlaren, men att de inte visste vad det hela handlade om, och de ska heller inte ha visat upp några Black Cobra tröjor.

Den tredje åtalade, en 21-årig malmöbo, säger att han var kraftigt drogpåverkad under utpressningen, men erkänner brottet och säger att han troligtvis hade på sig en Black Cobra tröja, berättar hans försvarsadvokat Lillemor Wåhlin.

- Han tror att han hade tröja på sig den första dagen. Han hade lånat den av någon annan, säger Lillemor Wåhlin.

Under rättegången pressade försvarsadvokaterna bilhandlaren på uppgifter om männen verkligen visat upp Black Cobra tröjorna eller inte, och just det har viss betydelse för åtalet, enligt kammaråklagare Lars Morand.

- Man förstärker hotet på det sättet, säger Lars Morand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista