ÖRESUND

Fortsatt svag ekonomi

2011 vänder konjunkturen. Men det blir bara en svag ekonomisk återhämtning under nästa år, det spår Öresunsdsinstitutet i en ekonomisk prognos som presenterades under tisdagen.

Den svaga kronan skapar köpfest för danskar i Sverige och gör svenska jobbpendlares lönekuvert tjockare, men Anders Olshov på Öresundsinstitutet varnar för de negativa konsekvenserna av en svag svensk krona.

– Den svenska kronans fall snedvrider konkurrensen i regionen och får arbetskraften att söka sig mot Köpenhamn, säger Anders Olshov. Samtidigt får en svag kronkurs konsumenter och bostadsköpare att söka sig till Skåne.

Den svenska kronan kommer alldeles säkert att stärkas igen menar Anders Olshov och varnar för att ekonomiska beslut fattas på på felaktiga grunder.

– Det är stora risker även för Skånes ekonomi med den svaga kronan. Främsta risken är att arbetskraften söker sig till Köpenhamn, och det skulle kunna utarma det Skånska näringslivet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".