Sopspanare gör Skåne renare

Sedan en tredjedel av kommunerna i Skåne fått så kallade sopspanare på återvinningsstationerna, har drygt 150 personer polisanmälts för nedskräpning.
Sopspanarna, som är pensionerade poliser, anlitas av förpackningsinsamlingen för att minska den systematiska nedskräpningen på återvinningsstationerna. – Vad vi vet är att det blir betydligt renare på återvinningsstationerna i en ort där vi har gått ut och talat om vad som pågår, säger Göte Andersson, chefsjurist på förpackningsinsamlingen. Förpackningsinsamlingens spanare finns ute vid återvinningsstationerna och ser om någon dumpar något som inte ska vara där. Spanarna fotograferar och polisanmäler dumpningen som brott mot miljöbalken. Flest polisanmälningar har gjorts i Malmö. Där har 61 personer blivit anmälda. I Helsingborg rör det sig om 14 personer och i Kristianstad 20. Hittills har 14 av fallen i Skåne lett till ett strafföreläggande som innebär att personen som dumpat soporna fått upp till 70 dagsböter och dessutom fått betala för att soporna transporteras bort. – Det är klart att spanarna innebär en kostnad, de har ju betalt, säger Göte Andersson. – Men satt i relation till att behöva köra bort hundratals ton sopor, är det här en god investering.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".