HELSINGBORG

Risk för uppsägningar på Helsingborgs stadsteater

Helsingborgs stadsteater kommer troligen behöva säga upp personal. Teatern måste sänka sina årliga kostnader med runt två miljoner kronor.

– Det är en stor summa som vi ska spara in och det kan man inte göra på något annat sätt än att man ser över organisationen, säger teaterns styrelseordförande Tore Bryneholt.

Han tror att det kan handla om tre-fyra personer som kan behövas sägas upp. Ett annat alternativ skulle kunna vara att spela en bredare repertoar.

– Vi prövar alla vägar. Men det rör sig om småpengar om man ska höja intäkterna via biljettinkomster, säger Tore Bryneholt.

Under sommaren tillträder Karl Dunér som ny teaterchef. Det blir hans uppgift att anpassa kostymen.

2009 är målet att få ekonomin i balans, 2010 är det ett obönhörligt krav. Vilka delar av teatern som drabbas vet man ännu inte, säger teaterns styrelseordförande Tore Bryneholt.

– Vi väntar på att Karl Dunér ska tillträda och hans idé om att lösa detta, säger Ylva Skoglund vice ordförande för teaterförbundet på Helsingborgs stadsteater.

Ökade pensionsutgifter, och att bidragen inte ökat i takt med kostnadsutvecklingen anges som förklaring till situationen. Men att det skulle leda till personalminskningar är överraskande för facket.

– Vi vet att det har funnits ett underskott. Men det har sagts att det inte skulle skäras i personal, så detta är något helt nytt för oss, säger Ylva Skoglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".