Hårdare tag mot patienter som inte betalar avgift

Universitetssjukhuset i Malmö, UMAS, förlorar varje år 1,5 miljoner kronor på att patienter struntar i att betala sina patientavgifter.
- Ungefär fyra av hundra betalar inte trots påminnelse, säger Ralph Ekberg som är redovisningschef på sjukhuset. Känt problem Problemet är inte nytt. Siffran 1,5 miljoner kronor i uteblivna patientavgifter för UMAS varje år har hållit sig ganska konstant de senaste åren. Alla sjukhus drabbade Problemet är inte heller unikt för Malmö. I Helsingborg till exempel förlorar man årligen cirka en miljon kronor på att folk struntar i att betala avgifter. Och situationen ser liknande ut i resten av Skåne. Vill se hårdare tag Ralph Ekberg vill se hårare tag mot de som inte betalar för sin sjukvård. - Vi kommer använda oss av vårt inkassobolag mot dem som inte betalar, säger han. Effekten av höjda avgifter oklar Den förste juli höjdes patientavgifterna i Skåne från 200 till 300 kronor. Men om det har medfört att fler struntar i att betala sina patientavgifter är ännu för tidigt att säga, menar Ralph Ekberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".