SKÅNE

Fördubbling av antibiotikaresistenta bakterier

Skåne är värst drabbat i hela landet av multiresistenta bakterier. Under 2008 anmäldes dubbelt så många fall av MRSA-bakterier i Skåne som under 2007 enligt Smittskydd Skånes statistik.


MRSA-bakterier är bakterier som vanlig antibiotika inte biter på och som därför blir svåra att bota.

Inga Odenholt är professor i infektionssjukdomar och hon säger att ökningen beror på att så många redan har smittats och att de i sin tur smittar fler och fler.

Under 2000-talet så har de multiresistenta bakterierna ökat successivt trots att skånska läkare skriver ut mindre och mindre antibiotika. 272 fall av MRSA anmäldes 2008 och det är dubbelt så många som året innan och den toppnoteringen innebär att Skåne har flest MRSA-fall per invånare i landet. I folkmun kallas MRSA för sjukhussjukan men det är ett felaktig namn i alla fall i Skåne som har varit förskonat av utbrott av MRSA på sjukhus under 2000-talet. Göteborg och Stockholm har enstaka utbrott.De flesta skåningar har istället fått bakterierna utomlands eller av familjemedlemmar hemma.

Bakterierna sitter ofta i näsan eller i småsår på huden och är mycket smittsamma. Om läkarna hittar multiresistenta så får familjemedlemmar till patienten också göra bakterieodlingar och enligt Inga Odenholt så hittar de alltid fler fall då. Får man sedan en infektion så leder ofta MRSA till att man får fel behandling eftersom man först prövar vanliga penicilliner som är verkningslösa. Vid allvarliga infektioner så kan en fördröjd behandling leda till ökad risk för dödlighet.

Reporter Jenny Loftrup

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista