SKÅNE

Facket kräver ökad helgbemanning på Öresundstågen

Efter att flera tågvärdar överfallits på tågen mellan Blekinge och Danmark vill facket nu se extra bemanning på helgerna.


Flera tågvärdar känner sig otrygga på Öresundstågen på helger och sena kvällar. Arbetsmiljöverket har kopplats in och facket avvaktar ett beslut från arbetsgivaren, DSB First, som i sin tur vill vill göra en överenskommelse med Öresundstågen som är huvudman för all tågtrafik i Öresundsregionen.

– Vi jobbar för ökad bemanning på framför kvällstid fredagar och lördagar då man har alkohol med i bilden bland sina resenärer, säger Stefan Bengtsson, lokal ordförande i Statstjänstemannaförbundet.

Det senaste överfallet inträffade i Mörrum för en dryg vecka sedan, då en kvinnlig tågvärd fick en smäll i ansiktet. Men bara några dagar innan den attacken, knuffades en tågvärd omkull av ett flertal personer då tåget befann sig i Köpenhamn. Mannen fördes till sjukhus och är idag sjukskriven.

Enligt Stefan Bengtsson, attackeras tågvärdarna både fysiskt och verbalt med jämna mellanrum. Och många känner, enligt honom, stort obehag när de jobbar helger.

– Oftast är det ju i samband med uteblivna biljettköp, när resande inte har några färdhandlingar som gör att de har betalt för sin resa, säger han. 

Facket säger att arbetsgivaren, DSB First, stödjer dom i deras krav om dubbelbemanning. Men å andra sidan kostar det en rejäl slant att anställa fler personer under flera dagar i veckan. DSB First vill därför att beställaren av tågtrafiken, Öresundtågen, där bland annat Blekingetrafiken ingår, ska vara med och dela på kostnaderna.

Lyckas inte parterna lösa frågan, då hotar facket att vida andra åtgärder.

– Vi har en plan B att ta till om det inte fungerar, säger Stefan Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".