SKÅNE

Rekordmånga ska opereras för fetma

500 skåningar kommer i år att opereras för fetma. Det är en fördubbling jämfört med förra året. Region Skåne har gjort en ny upphandling.


– Vi har sett en ökad tillströmning av patienter som behöver en operation, säger Stefan Rydén, medicinsk rådgivare åt hälso- och sjukvårdsledningen inom Region Skåne.

Enligt Stefan Rydén kommer det ständigt nya rapporter om värdet av fetmaoperationer, att man minskar dödligheten och risken för andra sjukdomar genom att gå ner i vikt

– Därför känns det angeläget att kunna utföra dem, säger Stefan Rydén.

De senaste åren har varje år 150-250 skåningar genomgått fetmaoperationer, där man på kirurgisk väg kopplar bort magsäcken, något som innebär att patienten helt enkelt äter mindre. Nu ska ungefär dubbelt så många få chansen.

Regionen har gjort en upphandling för cirka 25 miljoner kronor om 350 operationer som ska utföras i Kristianstad av vårdföretaget Aleris. Samtidigt kommer man utföra cirka 150 operationer i egen regi i Lund och Landskrona, sammanlagt 500 operationer.

Behovet är stort, enligt en undersökning som gjordes 2004  lider tolv procent av vuxna skåningar av fetma, just nu står 700 personer i kö för att få göra en bedömning om de är lämpliga för operation. 

– Det är viktigt att man också satsar på att förebygga fetma tidigt. Men när den väl är där finns det många som behöver en operation för att kunna gå ner i vikt och behålla den nya vikten, säger Stefan Rydén.

Fetmaoperation

  • På kirurgisk väg kopplas magsäcken bort och patienten äter mindre.
  • Hittills har 150-250 skåningar genomgått fetmaoperationer varje år.
  • 700 står i kö för att bli undersökta om de är lämpliga för operation.
  • Med den nya upphandlingen kommer mer än dubbelt så många att kunna opereras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".