Trelleborgs kommun bryter mot lagen

Under tio års tid har Trelleborgs kommun handlat städredskap och hygienartiklar från ett och samma lokala företag utan att ta in anbud från andra leverantörer, vilket strider mot de rekommendationer som finns för offentlig upphandling.
Meningen med lagen om offentlig upphandling är att företag ska konkurrera om att sälja varor och tjänster till kommunen för att kommunen ska kunna få ett så bra avtal som möjligt. Om inte lagen följs finns risken att kommunen betalar för mycket för en vara eller tjänst och därför inte använder skattebetalarnas pengar på bästa sätt. Trelleborgs kommun skrev efter en upphandling 1991 ett tvåårigt avtal med det lokala företaget, och det avtalet har sedan hela tiden förlängts utan att nya upphandlingar har gjorts. Kommunens agerande strider mot rekommendationerna för offentlig upphandling, men för att hanteringen ska prövas rättsligt, krävs att något av de drabbade företagen driver en process mot kommunen i länsrätten. Kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg, socialdemokraten Egil Ahl, beklagar att upphandlingen inte skett på rätt sätt, och säger att man nu ska se över rutinerna och att man redan diskuterar en förändring av organisationen. – Vi ska anställa en person som kan ägna sig åt detta. Förvaltningarna måste alltså ta fram underlag för vilken sorts varor som ska hanteras, men sedan får man ha en anställd som gör upphandlingarna, så att regelverket följs.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".