LUND

Många tycker till om ESS-placering

Lunds kommun har fått in många yttranden på den förstudie som har gjorts över var den stora forskningsanläggningen ESS ska ligga. Nu i vår väntas beslutet om Sverige får hysa anläggningen eller inte.

Det här är första steget i den detaljplan för ESS-anläggningen som Lunds kommun ska göra, men om ESS ska byggas måste den också få tillstånd enligt både miljöbalken och strålskyddslagen. ESS är tänkt att ligga nordost om Lund, mellan E22:an och Odarslövsvägen. Anläggningen kan ge tusentals jobb och göra Lund till ett centrum för forskning i världsklass. Men placeringen på högklassig jordbruksmark, nära både bostadsområden och känsliga naturområden gör att farhågorna är många.

Länsstyrelsen i Skåne tycker att Lunds kommun måste redovisa hur man kommit fram till att ESS inte skulle innebära några risker för hälsa och säkerhet och även de geotekniska förutsättningarna, till exempel effekterna av en jordbävning som ju Skåne hade nyligen. Räddningstjänst Syd vill ha en omfattande utredning om olycksriskerna. Flera grannar och andra Lundabor är kritiska och tycker att kommun okritiskt sväljer underlaget från ESS Scandinavia. LRF i Lund vill att man hittar en annan plats i kommunen, på magrare jordar.

Men Region Skåne är positiv och tycker att ESS är i linje med Skånes regionala utvecklingsprogram. Lunds naturskyddsförening säger nej och vill att den miljökonsekvensbeskrivning som ska göras ska värdera allt från det värsta tänkbara scenariot till mindre händelser. Som väntat är kommunstyrelsen i Lund positiv och tycker inte att det finns några säkerhetsrisker och inte heller att det är rimligt att utreda andra placeringar än den vid Östra Odarslöv.

En myndighet har fortfarande inte yttrat sig. Det är miljönämnden i Lund där politikerna på torsdagskvällen tar ställning till vad de tycker.

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista