SKÅNE

Fördubblade fetmaoperationer räcker inte

Antalet fetmaoperationer i Skåne ska fördubblas men på Överviktigas riksförbund tror man inte att de runt 500 operationer om året som ska göras räcker.

Läs också:

Överviktigas riksförbund hade gärna sett att antalet fetmaoperationer i Skåne inte bara fördubblades utan mångdubblades.

– De har en stor kö att beta av. Vi är 85 000 feta skåningar som är kroniskt sjuka med BMI över 30, säger Carl Axel Wildt, Överviktigas riksförbund.

2005 genomgick Carl Axel Wildt som också är diabetiker själv en så kallad gastric bypass, en operation som lett till att han tappat vikt, men den största vinsten är att hans sockervärde blivit bättre lika så blodfetter och blodtryck. Det har gjort att han fått en högre livskvalitet.

– Jag kan äta i glada vänners lag och jag kan gå ut och äta utan att behöva sortera ut hälften från tallriken, berättar Carl Axel Wildt.

Sedan Region Skåne gjort en upphandling av ett privat vårdföretag om 350 operationer om året, samtidigt som man gör cirka 150 i egen regi, ska alltså fler få chansen. Men än så länge gäller det bara vuxna och Carl Axel Wildt tycker att även tonåringar borde kunna genomgå operationer.

– Är du 16 år och uppfyller alla kriterierna så varför inte operera då, undrar Carl Axel Wildt.

Han tror inte att det är riskabelt att göra operation i unga år och tycker att Region Skåne skulle gå i bräschen och forska på fetmaoperationer för unga.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".