HÖÖR

Mindre fisk gör Ringsjön friskare

Ringsjön är på bättringsvägen. Aldrig tidigare har siktdjupet varit så bra. Rensning av skräpfisk har gett resultat efter många års problem med övergödning har sjön nu börjat hämta sig.


– I vintras mätte vi upp ett siktdjur på 3,8 meter ända ner till botten. Sådan sikt har någon aldrig skådat förr, säger Rickard Nilsson, biolog på Höörs kommun.

Han använder sig av en mätplatta, en vit träplatta med rejäla tyngder på ett rep som sänks ner i vattnet. Han kikar i vattenkikaren, som fungerar som ett cyklop, och när plattan försvinner ur sikte drar han upp och mäter.

Det är mört och braxen som man nu sedan 2005 rensar ut ur sjön genom att tråla och målet är att få upp 80 procent av det nuvarande beståndet. Problemet är att fiskarna äter djurplankton som i sin tur ska hålla bukt på växtplankton. Det är den höga halten av växtplankton som gör att sjön blir övergödd som bland annat leder till algblomning, som varken är bra för fisk eller människa.

Och att skapa en fungerande badsjö är viktigt inte minst för att locka hit turister.

– Ringsjön är inte bara en badsjön för folk från Hörby och Höör. Den lockar folk från när och fjärran, säger Rickard Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista