Giftiga alger vid Borstahusen

Den giftiga algblomningen har nu nått delar av den svenska Öresundskusten. På torsdagen upptäcktes för första gången de giftiga algerna på en badplats i Landskrona kommun.
Det var vid en provtagning av badvattnet vid Borstahusen som miljöförvaltningen upptäckte blommande blågröna alger i vattnet. – Det ser ut ungefär som rabarberkräm, säger Olof Engstedt på miljöförvaltningen. Det är i solen och värmen som den blågröna algen trivs som bäst och nu varnar miljöförvaltningen invånarna i Landskrona för bad i kommunen. – Algerna kan sprida sig snabbt och även om man inte ser några alger kan vattnet vara giftigt, säger Olof Engstedt. Den grupp som främst befinner sig i riskzonen är barn och hundar. Det beror delvis på att de ofta får i sig mer vatten när de badar än vuxna människor men också på deras mindre kroppsvolym. Vanliga symptom på att man har fått i sig vatten som förgiftats av algerna är illamående, feber, kräkningar och hudirritationer. – Vi kommer inte utfärda badförbud, men vi utfärdar en varning till folk för att de ska iakttaga försiktighet när de badar, säger Olof Engstedt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".