Styrmannen låg och sov ruset av sig när fartyget gick på grund. Foto: Peter Helles Eriksen/SCANPIX
ÖRESUND

Misstänkt sjöfylleri bakom grundstötning

Ett containerfartyg gick på söndagsmorgonen på grund i Öresund utanför Köpenhamn. Enligt den danska tidningen Ekstrabladet var bland andra kaptenen berusad.

Fartyget, som är 130 meter långt, var på väg norrut och kom utanför farleden. Enligt Ekstrabladet försökte danska Søværnet förgäves komma i kontakt med skeppet, som tydligt kommit ur kurs från farleden.

Inte ens en utskickad helikopter uppmärksammades av besättningen. När polisen kom ombord efter olyckan, var kaptenen berusad och styrmannen låg och sov. Det uppger Ekstrabladet. De berusade besättningsmännen greps.

På förmiddagen fanns ett danskt miljöfartyg intill det grundstötta fartyget, men någon olja hade då inte läckt ut.

– Där fartyget ligger stör det inte någon annan fartygstrafik, säger Peter Boussard, vakthavande befäl vid Kustbevakningen.

Grundstötningen skedde på danskt vatten, men den svenska Kustbevakningen kommer att bistå de danska myndigheterna med hjälp om det behövs.

Det grundstötta fartyget heter Karin Schepers och är på 9 400 dödviktston. Hon var på väg från Finland till Storbritannien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".