Kulturskatter

Skånska gårdar kanske inte säljs ut

Det är inte säkert att statliga kulturskatter i Skåne ska säljas ut, som en utredning från Statens fastighetsverk nyligen pekade på. Den moderata riksdagsledamoten Margareta Pålsson från Åstorp hoppas på motsatsen.


För en månad sen pekade en utredning från Statens fastighetsverk ut ett tiotal fastigheter i Skåne som staten borde sälja.

Bland dem finns de stora besöksmålen Bäckaskogs slott utanför Kristianstad och Tomarps Kungsgård i Kvidinge utanför Åstorp.

Oron blev stor. Men nu visar det sig att utredningen inte har så stor betydelse som de berörda fruktade från början.

Kulturfastighetsutredningen som förutom Bäckaskog och Tomarp också pekar ut till exempel slottsruinen Månstorps gavlar i Vellinge kommun och det gamla länsresidenset i Kristianstad, är alltså bara ett underlag till en utredning som inte ens är tillsatt än.

Den utredningen beräknas inte vara klar förrän hösten 2010. Det har dessutom visat sig att man inte är eniga inom Statens Fastighetsverk om att Tomarp och Bäckaskog ska säljas.

Avdelningarna som förvaltar fastigheter och som förvaltar jordbruksmark har olika åsikter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".