Helsingborg

Helsingborgs politiker lever inte upp till handikapplaner

Helsingborgs politiker kritiseras av handikapporganisationerna i Helsingborg. Kommunen klarar inte av handikappfrågorna, kommunens egen handikapplan följs inte, och det saknas samordning. Nu kräver De handikappades samorganisation, DHS, att Helsingborg skapar en egen tjänst som driver frågorna.

- Vi kräver att samordningen i handikapplanen träder i kraft Sven Ingvar Sundin är ombudsman hos DHS:

Vissa förvaltningar lägger ner jobb på att förbättra tillgängligheten, andra gör nästan ingenting, säger Sven Ingvar Sundin, ombudsman hos DHS

I kommunens egen plan säjs att varje nämnd ska ha en ansvarig och varje nämnd ska göra en översyn av de handikappolitiska frågorna. Men det har bara blivit en skrivbordsprodukt, enligt DHS.

En kommunal handikappsekreterare skulle bli ett stöd för det kommunala handikapprådet. Idag gör kommunen missar gång på gång, enligt Sven Ingvar Sundin. Det nya svårtillgängliga Rådhustorget är ett exempel, den dåliga kollen på uteserveringar är en annan. Dessutom kritiseras felaktiga hissar, dörrbredder och trösklar som dyker upp i nyproduktionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".