Skåne

Hörapparaterna dyrare med Hälsovalet

Hörselskadade skåningar ska i fortsättningen få bekosta sina egna hörapparater. Anledningen är att kostnaderna skenat i och med att Hälsovalet införts i hörselvården och köerna kortats.

Region Skåne fattade beslut i frågan på måndagen. Oppositionen reserverade sig mot beslutet, och frågan ska nu upp till beslut i regionfullmäktige i slutet av april.

- Vi ser en ökad förskrivning av dyrare hörapparater. Även dubbla hörapparater har kommit ifråga, säger Christer Sörliden (FP), ordförande i habiliterings- och hjälpmedelsnämnden i Region Skåne.

Beslutet som togs av nämnden innebär att alla skåningar som efter den 1 augusti är i behov av hörapparat får ett bidrag på 2 300 kronor under en bidragsperiod på fyra år.

Samtidigt tas utprovningsavgiften på 800 kronor bort, och enligt Christer Sörliden är huvudsyftet med beslutet att öka valfriheten för patienterna. Idag är det audionomerna som avgör vad patienten behöver, i fortsättningen kan patienten själv välja att betala mer för en dyrare apparat.

- Om man ska välja mellan vad man behöver och vad man har råd med, så kanske man väljer den billigare och kan inte jobba som tidigare, säger Kristina Olsson, ordförande för Hörselskadades riksförbund i Skåne.

Hälsovalet infördes i hörselvården i oktober för att korta de långa köerna, men Region Skåne har nu inte råd med audionomernas arbete. Om utprovningen av hörapparater skulle fortsätta i dagens takt skulle det fattas 20 miljoner kronor vid årets slut, och även om Christer Sörliden vidhåller att syftet med dagens beslut är att öka valfriheten erkänner han att det blir patienterna som får betala för kortade köer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista