Malmö

Underkänt för hälften av Malmös krogar

Drygt hälften av de restauranger som miljöförvaltningen i Malmö kontrollerat blev underkända. Men restauranger som klarar kontrollen belönas genom att få färre kontroller framöver.

– Det kan handla om brister i personalhygien eller i lokalen. Det kan också handla om brister i hur de tillagar, hanterar och kyler ner sin produkt, säger Giuseppe Mazza, livsmedelsinspektör i Malmö.

Enligt miljöförvaltningens rapport fick 188 av 306 Malmörestauranger vidta åtgärder efter att miljöförvaltningens livsmedelsinspektörer hade varit på besök. Samtliga restauranger har idag gjort de förändringar som behövdes och är godkända.

2007 kom livsmedelsverket med nya riktlinjer för hur kontrollen av restauranger ska gå till. Livsmedelsinspektörerna har med sig en 94 punkter lång checklista. Allt ifrån hygien till lokaler och restaurangägarnas egna rutiner för självkontroll bockas av. Enligt Giuseppe Mazza som är livsmedelsinspektör i Malmö så kan tillsynens omfattning vara en bidragande orsak till att så många Malmörestauranger till en början fick underkänt vid tillsynen. 

Nytt sedan 2007 är också att de restauranger som klarar sig utan anmärkning när inspektörerna kommer på besök kommer att belönas. 

– Visar de att de har tillräckligt bra kontroll över sin verksamhet och konstaterar vi inte allvarliga brister behövs inte lika många kontrolltimmar varje år. Vi behöver inte jobba lika många timmar för dem och de behöver inte betala lika mycket varje år, berättar livsmedelsinspektören Giuseppe Mazza.  

Sandra Svensson

sandra.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".