Nya samarbeten över Öresund

Ett nytt samarbete har inletts mellan skånska och danska myndigheter. Det ännu namnlösa projektet går framförallt ut på att räddningstjänsten och sjukvården i Öresundsregionen ska samarbeta så effektivt som möjligt.
– Vi ska stärka Öresundsregionens beredskap för extraordinära händelser, säger Peter Sommer, beredskapsplanerare på KAMBER, Ambulans-, katastrof- och beredskapsförvaltningen inom Region Skåne. För att kunna genomföra projektet har man fått bidrag från EU. På den svenska sidan är länsstyrelsen, region Skåne, Malmö stad och Kommunförbundet engagerade. Tanken på ett samarbetsprojekt föddes redan när Öresundsbron byggdes, men sedan har det varit ganska skralt med samarbetet. Inom sjukvården och brandkåren samarbetar man förvisso en del redan men nu vill man få en bättre organisationsform för det hela. I augusti hålls de första mötena och nästa sommar skall samarbetet inom sjukvården vara i gång. Den övriga delen av projektet ska starta sommaren 2005. – I stället för att söka assistans från andra delar av Sverige kan vi nu få hjälp från Danmark, vilket oftast går snabbare, säger Peter Sommer
David Rasmusson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".