Skåne

Högriskpatienter ska undersökas

För att förebygga lungcancer, KOL och hjärt- och kärlsjukdomar, som dödar tusentals skåningar per år, satsas nu 40 miljoner i ett forskningsprojekt, som bland annat Region Skåne står bakom.

Det unika är att man nu ska hitta gemensamma mönster hos de olika sjukdomarna.

Upp till 10 000 skåningar ska ingå i studien. Det gemensamma för de här personerna är att de rökt i många år. Lungcancer och KOL är det nästan uteslutande rökare som drabbas av, men många som röker får också olika hjärt- och kärlsjukdomar. Nu ska man börja samla in personerna som ska ingå i det här forskningsprojektet som Region Skåne och Astra Zeneca står bakom.

- Vi ska samla och undersöka dessa högriskpatienter och undersöka dem och se på deras genetiska bakgrund, säger Bertil Lindmark, chef inom klinisk forskning på läkemedelsföretaget.

Det unika är nu att man tittar på tre olika sjukdomar samtidigt - lungcancer, KOL och hjärt- och kärlsjukdomar för att försöka hitta gemensamma riskfaktorer för dom här sjukdomarna. David Erlinge, professor i kardeologi, på Universitetssjukhuset i Lund, tror att det här kan ge mycket.

- Vi kommer att få redskap för att kunna se vilka som riskerar att drabbas av hjärtinfarkt och tidigt kunna ge dem behandling, säger David Erlinge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".