Ystad

Ystads stranderosion ett fall för regeringen

I Ystad kraftsamlar nu kommunen för att komma åt problemet med att havet äter upp allt mer av strandremsan. Problemet med stranderosion är välkänt men kommunen tror att man har hittat ett sätt att lösa problemet. Nu blir det ett fall för regeringen.

– Man återför eroderad sand till stranden, säger Erling Alm på Ystads kommun.

Lagen om kontinentalsockeln, så heter den lag som hittills har hindrat Ystad kommun från att återföra sand till den drabbade kustremsan. För trots att man har fått metoden godkänd av miljödomstolen redan 2001 så har regeringen sagt nej. Både den förra och den nuvarande regeringen menade att metoden stred mot lagen som ska fungera som ett skydd för havsbotten.

Ewa Thalén Finné (M) var på plats på ett blåsigt Löderups strandbad, när Ystads kommun under tisdagen samlat ett antal experter, politiker och tjänstemän för att diskutera problemet med stranderosion. Hon vill se en enklare process.

– Jag tycker inte att det ska vara två miljöprövningar, säger Ewa Thalén Finné (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".