SKÅNE

Dålig kontroll av veterinärer

Få länsstyrelser i landet klarar kontrollen av veterinärerna, enligt en rapport från Jordbruksverket. Bland de sämsta i klassen är Skåne.

Här kontrolleras bara omkring fem veterinärer om året av de nästan 300 som finns.

– De senaste åren har vi bara prioriterat anmälningsärenden, där allmänheten har anmält att en veterinär eller klinik inte har skött sig. Då har vi gjort en kontroll, säger länsveterinär Charlotta Kamaterou.

Enligt direktiv från Jordbruksverket ska varje veterinär kontrolleras vart tredje år, men det efterlevs inte i Skåne nu. I länet finns fyra länsveterinärer och enligt Charlotta Kamaterou så hinner dom inte med sitt uppdrag, utan har tvingats att prioritera. Samtidigt tycker hon och hennes kollegor att uppdraget från Jordbruksverket - kontrollen av veterinärerna - inte är tillräckligt tydligt.

– Vi har exempelvis inga befogenheter att gå vidare om vi upptäcker brister, och det har vi efterfrågat väldigt många gånger.

Men ingenting har hänt rent faktiskt hittills. Länsveterinär Charlotta Kamaterou vet vad som måste till för att kontrollen av veterinärerna ska bli bättre.

– Vi behöver dels mer resurser, men också ett tydligt uppdrag. Vi behöver kunna vidta åtgärder när vi upptäcker brister, annars kan man se en kontrollverksamhet som ganska meningslös.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".