Stulna skjutvapen används allt oftare vid brott

Användandet av stulna skjutvapen vid brott blir allt vanligare i Skåne. Enlig statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) har antalet mord och dråp eller försök till mord och dråp där skjutvapen använts ökat med 43 procent de senaste fem åren.
Samtidigt har stölderna av vapen och ammunition under samma period minskat och att Tullen beslagtar relativt få vapen. I fjol hittade man bara 33 skjutvapen i hela landet. Så hur vapnen kommer in eller hur många illegala vapen det egentligen finns i Sverige är fortfarande en gåta för polisen. - Vi vet att det stjäls ett antal vapen och att det beslagtas ett antal vapen men hur många som kommer in i landet illegalt vet vi inte. Det är omöjligt för oss att uppskatta. Vi vet bara att det är vanligt med vapen hos kriminella, säger Per-Olov Forslund som är kriminalkommissarie vid rikskriminalpolisen. Det är inte bara vid mord och dråp som det blir vanligare med skjutvapen. I även vid rån har användningen ökat. Vapentätt Sverige är ett av världens vapentätaste länder. i Landet finns ungefär 700.000 registrerade vapenägare, med sammanlagt 2,1 miljoner vapen. Men de flesta av dessa är jaktvapen och de inte den här typen av vapnen som används i kriminella kretsar - Det man ser i beslagen och det som används vid brott är mest pistoler och avsågade hagelgevär, men även automatvapen ,säger Per-Olov Forslund. Hur vill polisen bekämpa vapenhandeln i Sverige? - Jag ser det som väldigt viktigt att fortsätta det arbete som vi har påbörjat och ytterligare kontrollera varifrån vapnen kommer. För vet vi varifrån de kommer så är det lättare att strypa tillgången, säger Per-Olov Forslund.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".