Malmö

Fängelse för Black Cobra-utpressare

Genom att visa tröjor med emblemet för det kriminella gänget Black Cobra försökte tre män från Malmö skrämma en bilhandlare att ge dem pengar, men istället för att betala så kontaktade han polisen. Under onsdagen dömdes de tre till fängelse av Malmö tingsrätt.

Den 5 februari steg en 22-årig och en 21-årig man in på bilhandlarens kontor. De påstod att han var skyldig en person pengar och att han skulle ge dem 200 000 kronor eller 100 000 kronor och en bil för att lösa skulden. För att visa att de menade allvar med sitt hot så visade de upp tröjor med den kriminella organisationen Black Cobras emblem.

Bilhandlaren sa att han skulle betala, men istället för att ordna fram pengar så ringde han polisen. Polisen gillrade en fälla, och när 21-åringen återvände nästa dag tillsammans med en annan 22-åring kunde han gripas.

Den 21-åriga mannen har erkänt brottet, men säger att han vid båda tillfällena var narkotikapåverkad. Liksom de övriga åtalade förnekar han att han är medlem i Black Cobra, och tröjan som han använde för att skrämma bilhandlaren säger han att han hade lånat.

De två 22-åringarna har erkänt att de varit med hos bilhandlaren men förnekat att de visste att det handlade om en utpressning. Men i sin dom på onsdagen skriver tingsrätten att det är tydligt att båda två var införstådda med vad som pågick, och att de därför ska dömas till vardera ett års fängelse för försök till utpressning.

21-åringen döms både för försök till utpressning och grovt bedrägeri till ett och ett halvt års fängelse, och de tre männen ska gemensamt betala ett skadestånd på 40 000 kronor till bilhandlaren.

En fjärde person som stått åtalad för medhjälp frias på den punkten, men döms till dagsböter för rattfylleri, narkotikabrott och brott mot vapenlagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".