Lund

ESS kan öka Skånes tillväxt

ESS kan ge Skåne 700 nya jobb om året fram till år 2040. Men då krävs att Skåne erbjuder forskarna bostäder, en fungerande infrastruktur och kulturliv. Det är slutsatserna i en rapport om hur Skåne kan dra nytta av forskningsanläggningen ESS.

Region Skåne, Lunds, Malmös och Helsingborgs kommuner och länsstyrelsen har med stöd av EU-pengar låtit Price Waterhouse Coopers göra analysen av vilken nytta Skåne kan dra av om ESS och Max IV hamnar i Lund. En slutsats är: 700 nya jobb om året fram till år 2040. Rapporten ger också fler argument för utbyggnad av vägar och järnvägar som delvis redan pågår. I Lunds kommun blir slutsatsen att det brådskar med att få spårvagnar på Lundalänken med till år 2014-15.

– Det kommer vi att fortsätta med och sätta högsta fart nu, säger Mats Helmfrid (M), kommunalråd i Lund.

Det finns en risk att ESS-anläggningen blir en isolerad ö som inte ger några positiva följdeffekter. Forskarna kanske trots allt inte väljer att komma till Lund om till exempel skolorna för barnen inte är bra och om kulturlivet är för påvert. Därför ingår det i strategin från Lunds kommun att tävla om att bli kulturhuvudstad år 2014.

– Det är ju också just för att få mer livaktig kultur och få Lund att bli en mer internationell och lite större stad, säger Mats Helmfrid.

Enligt rapporten kan dock de positiva följderna av ESS bli stora. Som lägst spås att Skånes bruttoregionalprodukt (BRP) kan öka och bli 35 miljarder kronor större år 2040 med ESS - visionen är att Skånes BRP år 2040 kan vara 214 miljarder kronor större än den annars hade varit. Men då krävs inte minst bostäder. Prognosen i rapporten är att ytterligare omkring 500 bostäder kan behöva per år. I Skånes regionala utvecklingsprogram är målet just nu att det ska byggas 5 000 nya bostäder per år. Redan idag är bostadsmarknaden i stora delar av Skåne överhettad.

– Det ser lite blandat ut. Vissa kommuner har faktiskt behov av att hitta hyresgäster, säger Pia Kinhult (M), regionråd som tror att kommuner i norra Skåne som idag inte lockar kan bli attraktiva om möjligheterna att pendla blir bättre.

I rapporten framhålls vikten av att ta miljöfrågorna kring etableringen av ESS på allvar. Det konstateras att medborgarna måste bli mer delaktiga. 

– Där måste ju vi samordna oss med ESS-konsortiet och regionen, säger Mats Helmfrid. 

– Det är viktigt att vi hjälps åt att informera så att vi ger samma information. 

Hur ser du på argumentet att kommunledningen i Lund har köpt ESS argumentation och inte tänker själva?

– Det tycker jag inte att vi har gjort. Byggnadsnämnden ska ju göra en miljöprövning, men det är inte vi som gör tillståndsprövningen. Det görs ju av andra myndigheter. Den delen vi har köpt är om ESS är vetenskapligt behövd, det har vi inte kompetens att avgöra. 

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista