Foto: Lars Pehrson/SCANPIX
skåne

Bevattningsförbud kan drabba bönder

Länsstyrelsen har beslutat att lantbrukarna i Skåne inte längre får vattna i samma utsträckning som tidigare. Det kommer innebära förluster för de skånska lantbrukarna på en miljard, enligt LRF i Skåne.

– De nya reglerna kommer inneböra ett inkomstbortfall för bönderna på en miljard. Och upp till 600 arbetstillfällen kommer att försvinna inom sektorn’. Beslutet är väldigt fyrkantigt, säger Åsa Odell är ordförande LRF i Skåne.

LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, har överklagat länsstyrelsens beslut om vattenriktlinjerna. Beslut togs av länsstyrelsen på grund av att nederbörden minskats. Men Lantbrukarnas Riksförbund menar att beslutet är strikt miljömässigt att minska vattenuttaget kommer att ge andra negativa konsekvenser för den skånska odlingen och livsmedelsindustrin.

– Det kommer att påverka kvaliteten på min odling. I förlängningen kanske jag inte kan fortsätta. För kunderna kommer tillgången på svenska grönsaker, till exempel, minska, tror Pål Nilsson, morotsodlare utanför Kristianstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".