Malmö

Höga viten hotar ägare till skandalhus

Bostads AB Gröningen som äger skandalhusen på Herrgården på Rosengård i Malmö hotas med höga viten om inte de värsta lägenheterna rustas upp i år.

Det är miljöförvaltningen i Malmö som kräver att Gröningen redan i år åtgärdar de badrum och kök som är mest nedgångna. Dessutom kräver kommunen att lägenheterna saneras från ohyra och mögel.  

– Det vi kan rikta in oss på är det som hotar människors hälsa, säger Katarina Pelin, miljödirektör i Malmö.  

Eftersom problemen i husen är så omfattande vill miljöförvaltningen resonera sig fram till en lösning som ägaren kan acceptera. Men samtidigt skärper man tonläget. Miljöförvaltningen har nu gett Gröningen ett föreläggande om vad som ska åtgärdas. Om kraven inte följs, kommer kommunen att kräva viten. Men hur mycket pengar det kan bli tal om, vill Katarina Pelin inte säga.  

– Det blir dyrt. Tillräckligt dyrt för att man ska känna att det är meningsfullt att vidta åtgärderna istället för att betala vitet, om man säger så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".