Hörselvård

Växande kritik mot dyra hörapparater

Kritiken ökar mot förslaget i Region Skåne att ändra reglerna för hörapparater. Om regionfullmäktige säger ja, kan den som behöver hörapparat få betala flera tusen kronor själv.

– Var finns det kompetenta beslutsunderlaget, vilka konsekvenser för samhället får dessa korkade åtgärder? undrar Anders Jönsson, teknisk audiolog som utbildar audionomer på Lunds universitet.  

Han är minst sagt upprörd. När han i fredags fick nys om de nya regler som habiliterings- och hjälpmedelsnämnden skulle besluta om reagerade han häftigt. I måndags fattade nämnden beslutet, den socialdemokratiska oppositionen reserverade sig. Imorgon fredag kommer hälso- och sjukvårdsnämnden att säga sitt i frågan. I slutet av april ska regionfullmäktige fatta det definitiva beslutet.
Tio procent av den skånska befolkningen behöver hörapparat. Anders Jönsson tror att många av dem i framtiden inte kommer att skaffa sig hörhjälpmedel, inte minst unga vuxna och pensionärer med dålig ekonomi.  

– Istället för att idag betala 800 kronor får den enskilde kanske betala 8 000, säger Anders Jönsson som oroar sig för följderna.

– Om du inte kan kommunicera på jobbet, i samhället och i privatlivet – vilka konsekvenser får det för en rad andra hälsorelaterade aspekter?  

Henrik Hammar (M), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden säger i en kommentar att förslaget är bra. Han erkänner visserligen att det kommer att bli dyrare för den enskilde att skaffa hörapparat, men att valfriheten blir större.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".