Årets skånska innovationer spås bli succé

Ett ny tvättmaskin för blod och en kopieringsmaskin för delar i datachip, det är årets skånska innovationer. Bägge uppfinningarna har tagits fram vid Lunds universitet och det var också i Lund som Innovation Skåne, tillsammans med ALMI Företagspartner, hade prisutdelning idag.
Tidigare krävdes sex maskiner för att kopiera det ledarmönster som sitter i datachip. Men civilingenjör Patrik Möller och hans kollegor har konstruerat en kopieringsmaskin som inte bara klarar alla steg i kopieringen, den gör det dessutom på två minuter istället för två timmar. – Vår vision är att den här modellen ska bli standard för tillverkning av metallstrukturer i elektronikindustrin, säger Patrik Möller. Det andra priset går till professor Thomas Laurell och hans forskarlag. De har hittat ett sätt att med hjälp av ultraljud få bort det fett som samlas i blodet efter en operation. Det här fettet är orsaken till att många patienter som genomgått en hjärtoperation lider av minnesförluster och glömska. Den nya blodtvättmaskinen kan vara i bruk inom två år, bland annat tack vare dagens pristutdelning. – Sådana här priser är viktiga för att nya idéer ska vinna förtroende från investerare, säger Thomas Laurell. Pristagarna blir Skånes kandidater i tävlingen om 400 000 kronor i utvecklingsstipendium till minne av Alfred Nobel. Priset delas ut i samband med Tekniska Mässan i Stockholm den 7 oktober.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".