Cyklar i alla väder. Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
Malmö

Malmöborna väljer cykeln framför bilen

Malmöborna ställer bilen och cyklar eller går istället. Det är resultatet av Malmö Stads stora enkätundersökning där 13 000 personer har fört resdagbok under två veckors tid.

För fem år sen gjordes 52 procent av malmöbornas resor med bil. Idag har den siffran sjunkit till 38 procent, trots att det varit högkonjunktur då biltrafiken normalt brukar öka.

– Det är sensationellt bra, tycker Magnus Fahl, chef på trafikmiljöenheten.  

Klimatdebatt, ett högt bensinpris och kampanjer är olika förklaringar till att alltfler i Malmö väljer att cykla. Många väljer också att promenera.

– Där jobbar vi med att göra attraktiva miljöer att gå i, säger Stina Nilsson på trafikmiljöenheten som analyserar resultatet av undersökningen.  

Men samtidigt som resorna med bilar minskar ökar inte bussresorna. Malmöborna tycker att det tar för lång tid att åka kollektivt.  

– Det kan vara så att det upplevs som enklare att ta cykeln. Malmö är en liten stad där det är nära till det mesta, säger Frida Beijer på trafikmiljöenheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".