Infrastruktur

Ombyggnad av E22 startar nästa år

Flera vägbyggen i Skåne hamnar högt i den prioriteringslista som Vägverket lägger fram i dag fredag.

Sedan länge har man att planerat bygga om en del av  E65 mellan Svedala och Börringe till fyrfilig motorväg. Den utbyggnaden på några hundra miljoner hamnar ganska högt upp på Vägverkets lista. Där hamnar också en ny infart till Helsingborg från E4 och ner till hamnarna.    

I Lund byggs just nu en trafikplats vid Råby, men också gamla Lunds Södra trafikplats ska byggas om i en ganska snar framtid. Ännu snabbare lär den nya trafikplatsen på E6 vid Spillepengen i Malmö bli byggd. 

Redan nästa år sätter bygget igång på E22 mellan Hurva och Vä vid Kristianstad. Två olycksdrabbade sträckor blir motorväg: Hurva till Rolsberga  och sedan Hörby Norra till Linderöd.  Detta ligger allra längst fram i den nationella planeringen, och pengarna är redan avsatta. 

Sedan projekteras också ett stort bygge på samma sträckning från Linderöd fram till Vä som dras norr om Tollarp, det finns alltså kvar i planen som läggs fram i dag fredag.  Men den fortsatta utbyggnaden av E22 förbi Kristianstad och upp mot Blekinge ligger långt i framtiden. 

Med på planen men ganska långt nere finns också att bygga om E6 till sexfilig motorväg mellan Löddeköpinge och Lomma och vidare till Alnarp.  I det sammanhanget byggs också en ny trafikplats vid Lomma Södra. Det här är alltså planerna för de nationella vägarna, sedan tillkommer de mindre vägarna i en speciell regional plan.   

Lasse Olsson
lasse.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".